Εξακρίβωση στελεχών της εταιρείας “Coal Energy”

Εξακρίβωση στελεχών της εταιρείας “Coal Energy”

Αρ. Πρωτ. 8875/27.10.08

Προς Υπουργούς:
- Ανάπτυξης
- Εξωτερικών


Προβληματισμό προκαλεί η επικείμενη συμφωνία της ΔΕΗ με την εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιγνίτη στην γειτονική Αλβανία με την επωνυμία "Coal Energy". Η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία αξιοποιώντας τα κοιτάσματα λιγνίτη της νεοσύστατης εταιρείας "Coal Energy".
Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί το προφίλ των στελεχών διοίκησης της εταιρείας "Coal Energy", οι οποίοι ενδέχεται να εμπλέκονται σε προπαγάνδα υπέρ της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Πιο συγκεκριμένα ως μέτοχοι της εταιρείας "Coal Energy" φαίνεται να είναι οι κύριοι Θανάσης Παρίσης και Σταύρος Αναστασιάδης, οι οποίοι είναι γνωστοί για τη δράση τους ως μέλη του κεντρικού συμβουλίου του «Ουράνιου Τόξου», καθώς επίσης και ο καθηγητής Kimet Fetahu, ο οποίος ηγείται της πολιτικής κίνησης «Μακεδόνων» με την ονομασία «Ειρήνη» υπέρ των δράσεων της «Μακεδονικής μειονότητας» στην γειτονική Αλβανία. Επίσης μέσω της οργάνωσης ΜΙR συμμετέχει στη διεθνοποιημένη ένωση "Macedonian Human Rights Movement International".

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Γνωρίζουν τα αρμόδια Υπουργεία τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η διοίκηση της ΔΕΗ για πιθανή συνεργασία με την εταιρεία "Coal Energy" στην Αλβανία;

- Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας "Coal Energy";

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία εάν αποδειχθεί η σχέση των στελεχών του «Ουράνιου Τόξου» και του υπέρμαχου της «μακεδονικής μειονότητας» στην Αλβανία κυρίου Kimet Fetahu;

Απαντήσεις Υπουργείων